Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Česko Slovensko má talent – Prokletý básník dnešních dnů?

24. 09. 2010 | Novinky

Málokterý soutěžící budil u poroty tak rozporuplné pocity a emoce jako právě Mikuláš Hanes (19 let), který přednášel, a to dokonce svou vlastní poezii.

 

Prozradil, že od té doby, co píše svou poněkud depresivní poezii, se zbavil svých depresí a smutků, ale to se u mužské části poroty nesetkalo s přílišným pochopením – podobně jako Mikulášova tvorba. „Nelíbí se mi to, není to poezie, jen deprese,“ netajil se svým názorem Jan Kraus a Jaro Slávik s ním byl zajedno. Podle nich neměl tento mladý muž v soutěži co dělat. Citlivé Lucii se však odmítavý přístup jejích kolegů vůbec nelíbil a snažila se Mikuláše i jeho talent hájit, co to šlo.

Napjatá atmosféra se nakonec dala téměř krájet a nebylo divu, že před kamerami a plným divadlem vygradovala v otevřený konflikt mezi porotci... Nicméně ani tato epizoda Mikuláše, nyní čerstvého studenta politologie, nijak neodradila od jeho velké lásky k poezii a na svého koníčka proto rozhodně nehodlá zanevřít. „Poezii jsem začal psát někdy v jedenácti dvanácti letech. Pochopitelně že jsem byl právě z toho důvodu pro mnohé spolužáky trochu zvláštní, jiný než oni, a že mi to dávali občas najevo... Ale byla to zase právě poezie, která mi pomohla se s podobnými životními situacemi vyrovnávat,“ říká Mikuláš.

Nijak se netají tím, že psaní básní je dobrou „terapií“ třeba i při nevydařených láskách. „V básních můžu lépe vyjádřit, co cítím, jak vidím svět, jak vnímám lidi v něm i co zrovna prožívám,“ vysvětluje Mikuláš. Momentálně žádnou lásku nemá, ale nijak nelituje – chce si užívat studentského života, soustředit se na studia, mít čas na přátele. Právě jeho přátelé jsou mnohdy prvními posluchači jeho veršů. „Nestěžují si, že by mé básně byly třeba příliš smutné... Berou to s nadsázkou, chápou, že jde třeba někdy o metafory,“ vrací se Mikuláš k výhradám porotců vůči své poezii, kteří ji označili za příliš depresivní. Mikuláš si pochvaluje, že svůj básnický talent často využívá i v běžném životě. „Když posílám třeba vánoční nebo velikonoční ‚esemesky‘, tak každý může mít jistotu, že ode mne dostane vždycky jen originální verše,“ chlubí se Mikuláš, který prý pro své blízké skládá básně v podobě různých gratulací i „na zakázku“. „Sestra nedávno potřebovala pro někoho vymyslet neotřelé přání ke svatbě, tak jsem si sedl ke stolu a za chvíli měla napsanou svatební báseň. Být básníkem, to se zkrátka v životě hodí,“ říká s nadsázkou Mikuláš.


Zdroj: Prima

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !